Skip to main content

Steeds meer internetcriminelen gebruiken nep webshops om mensen op te lichten. Met name webshops die merkproducten aanbieden, zoals schoenen, kleding, tassen, zonnebrillen en luxeartikelen zijn populair. Nike, Adidas en de luxemerken Hugo Boss en Tommy Hilfiger zijn geliefd om te misbruiken. Om dit aan te kunnen bieden worden massaal verlopen domeinnamen gebruikt.

Frauduleuze verkoopsites uit de lucht

Recentelijk heeft de Consumentenbond 850 Nederlandse sites laten neerhalen, nadat zij een lijst opstelden van 2000 verdachte sites. Deze sites waren geschreven in de Nederlandse taal en gebruikte meestal .NL als domein extensie. In 2017 berichtte de politie nog dat er 438 frauduleuze verkoopsites uit de lucht waren gehaald. Volgens de Consumentenbond zijn er momenteel zo’n 25.000 tot 35.000 nep webshops actief in Nederland en is 1 op de 5 onbetrouwbaar. Wereldwijd zijn er inmiddels 700.000 frauduleuze webwinkels.

De overgrote meerderheid van de 2000 verdachte sites blijkt domeinnamen te hebben geregistreerd bij 4 domeinnaamproviders: Registrar.eu in Nederland, PDR in India, 1API in Duitsland en GoDaddy in Amerika. De Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN), verantwoordelijk voor het beheer van .NL-domeinnamen, is nog in gesprek om de overige 1.150 domeinnamen offline te krijgen.

Opkopen van verlopen domeinnamen

De grootste groep internet criminelen die deze nep webshops opzetten komen uit Oost-Europa en China. Wat zij doen is het opkopen van verlopen domeinnamen. Een domeinnaam moet jaarlijks worden verlengd en velen doen dit niet. Juist dit soort bestaande domeinnamen zijn interessant omdat Google ze al heeft geïndexeerd en de site hierdoor hoger uitkomt in de zoekresultaten. Enkele kenmerken van de nep webshops zijn vaak dat er merkkleding en schoenen met hoge kortingen worden aangeboden, het een vreemde URL bevat en vrijwel geen enkele webshop een versleutelde verbinding (https) of een groene balk met slotje heeft. Mocht u bij deze malafide webshops producten aanschaffen dan zit u vaak opgescheept met nepproducten, als u al uw aankoop krijgt.

Lees meer over hoe een nep webwinkel te kunnen herkennen en wat u kunt doen als u bent opgelicht, op de Consumentenbond site.

Hoe EBRAND u kan helpen

EBRAND helpt zijn klanten met hun domeinnaam management, online brand protection en online veiligheid. Onze jarenlange kennis van de industrie en uitstekende hulpmiddelen zijn op maat gemaakt voor bedrijven in alle branches en voor elke betrokken afdeling, zoals marketing, legal, IT, etc.. Gecombineerd met onze internationale achtergrond, geeft ons lokale accountmanagement onze klanten een zorgeloos dagelijks beheer van hun domeinnamen en online merken.

Wilt u meer weten over hoe u uw domeinnamen en online activiteiten structureel beter kunt beschermen? Neem dan vandaag nog contact op met één van de experts van EBRAND.

Photo credit

Author Edwin Fontein

More posts by Edwin Fontein