Skip to main content

Lijst met beschermde merkdomeinen (Domains Protected Marks List - de DPML)

Effectief cybersquatting op nieuwe toplevel-domeinen voorkomen

Sinds 2014 biedt het bedrijf Donuts Registry merkeigenaren een effectieve blokkeringsservice aan om zich te beschermen tegen Domain Grabbers. Iedereen die zijn merknaam al bij Trademark Clearinghouse (TMCH) heeft geregistreerd, kan gebruik maken van dit aanbod. De extra invoer van een merk-gerelateerde term in de lijst met beschermde merkdomeinen (de DPML) blokkeert 238 nieuwe TLD’s die deze merkterm bevatten – zelfs na de Sunrise-fase. Dit betekent dat dit aanbod veel verder gaat dan de Trademark Claims Service, een zuivere meldingsservice in de algemene beschikbaarheidsfase.

Het aanbod van Donuts is een veel goedkoper alternatief voor preventieve registratie van individuele domeinen omdat het ook het eigen merk beschermt tegen onbevoegde registratie door derden.

vraag een offerte aan voor de TMCH-service
DPML

Veelgestelde vragen over de DPML-service

Gedurende welke periode worden de merkdomeinen beschermd door de DPML?

Voor de DPML-blokkeringsservice kan worden gekozen uit looptijden van vijf tot tien jaar. De voorwaarde is dat het merk gedurende de looptijd bij TMCH is geregistreerd. Donuts Registry behoudt zich het recht voor een DPML-blokkering voor bepaalde domeinen op te heffen als de bijbehorende merknaam niet langer geldig is in TMCH.

Wat gebeurt er als een andere merkeigenaar ook domeinnaamrechten heeft?

Als een ander bedrijf een identieke merkregistratie heeft, dan kan dat bedrijf een bestaande DPML-blokkering laten opheffen en een domein registreren. Dit kan echter alleen als dat bedrijf een geldige, ondertekende merkerkenning (Signed Mark Declaration – SMD) van Trademark Clearinghouse kan voorleggen.

Een voorbeeld ter verduidelijking: Delta Airlines blokkeert de term “delta”. Delta Faucets heeft ook “delta” geregistreerd bij TMCH en kan toch een Donuts‐gTLD registreren met “delta” ondanks de DPML-blokkering. Deze zaak wordt een “override” genoemd en is in lijn met het doel van de DPML: cybersquatters blokkeren in plaats van legitieme merkeigenaren.

Welke termen worden niet beschermd door de DPML?

Merknamen met minder dan drie letters:

Termen die bestaan uit één of twee tekens zijn niet toegestaan. Termen die bestaan uit drie tekens worden alleen opgenomen als ze overeenkomen met de exacte merknaam.

Reeds geregistreerde domeinen:

Als een domein al is geregistreerd, dan kan het achteraf niet worden geblokkeerd via de DPML. Niettemin kan en moet een eigenaar van een handelsmerk zijn term registreren bij de DPML. Ten eerste blokkeert hij daarmee alle andere gTLD’s van Donuts en ten tweede is de blokkering automatisch van toepassing op het reeds door derden geregistreerde domein zodra het vervalt of wordt verwijderd.

Premium domeinen:

Er is een beperkt aantal hoger gewaardeerde domeinen die uitgesloten zijn van DPML-blokkering. Deze domeinen zijn meestal generieke termen.

Welke voordelen biedt de DPML?

  • Flexibel: De DPML staat het blokkeren van een merk toe in alle door Donuts aangestuurde gTLD’s. Indien nodig kunt u echter op elk moment een door uzelf geblokkeerd domein registreren en het zelf gebruiken.
  • Uitgebreide bescherming: Met een vermelding in de DPML kunt u niet alleen de exacte bewoording van uw online merknaam beschermen, maar ook termen die de merknaam bevatten (ten minste vier letters).
  • Eenvoudig: Met een enkele invoer in de DPML blokkeert u 238 toplevel-domeinen.
  • Goedkoop: De kosten voor deelname aan de DPML liggen vele malen lager dan die voor preventieve registratie van elk afzonderlijk domein.

Hoe kan de DPML-service worden geboekt?

De DPML-service is uitsluitend te gebruiken via een erkende Trademark Clearinghouse-vertegenwoordiger zoals EBRAND. Als u geïnteresseerd bent in een consult, neem dan contact met ons op!