Skip to main content

Merkbescherming voor online marktplaatsen

Alibaba, Amazon & Co: Vloek en zegen voor merkfabrikanten

Online marktplaatsen bieden verkopers veel voordelen. U hoeft uw eigen online winkel niet te onderhouden, u profiteert van het bereik en de bekendheid van het platform en van andere diensten zoals een uniform betalingsproces of een verstrekkende kopersbescherming. Dit handige marketingkanaal wordt daarom in toenemende mate gebruikt door fabrikanten, en het aantal aanbiedingen en het aantal verkochte eenheden groeien snel.

Deze voordelen trekken helaas ook productpiraten aan. Ze bieden namaakgoederen aan die verwarrend veel lijken op de originelen maar van inferieure kwaliteit zijn. Een enquête onder Britse consumenten uit 2015 bewijst dat fraudeurs succesvol zijn met hun bedrijfsmodel: Ongeveer 31% van de respondenten geloofde dat ze originele producten kochten, hoewel het in feite online vervalsingen waren. Op marktplaatsen uit Azië, met name China, is het risico op productpiraterij bijzonder hoog.

Voor internationale merkfabrikanten zijn online marktplaatsen zoals Alibaba of Amazon een vloek en een zegen tegelijkertijd. Wie de voordelen wil benutten en tegelijk zijn eigen merk wil beschermen, moet consequente online merkbescherming nastreven. Het is namelijk een feit: Elke actie tegen productpiraten zal altijd de eigen flagshipstores en bevoegde dealers versterken.

Online marktplaatsen nemen maatregelen t.a.v. merkbescherming

Exploitanten van online marktplaatsen nemen het probleem van piraterij erg serieus en dragen hun steentje bij aan de bescherming van merken. Zo ondertekenden de International AntiCounterfeiting Coalition (IACC) en Amazon een Memorandum of Understanding (MOU) op de World Intellectual Property Day 2018, om hun samenwerking in de strijd tegen namaak verder te intensiveren. Alibaba kondigde al in 2017 de Alibaba Big Data Anti-Counterfeiting Alliance aan. Het werd geïnitieerd door 20 internationale merken waaronder Louis Vuitton, Samsung en Mars.

Ondanks deze maatregelen van de exploitanten is het essentieel dat merkeigenaren zelf actief worden in de online-bescherming van handelsmerken. De eerste stap om de rechten proactief te beschermen, is het registreren van intellectueel eigendom (Intellectual Property – IP). Wij adviseren een combinatie van technische rechten op het gebied van intellectuele eigendom (patent, gebruiksmodel) en niet-technische rechten op het gebied van intellectuele eigendom (handelsmerk, copyright, enz.).

EBRAND merkbescherming voor online marktplaatsen

Als competente partner op het gebied van online merkbescherming ondersteunen wij u met persoonlijk advies en krachtige software in de strijd tegen oneerlijke vervalsers. Ons productpiraterij-platform is een van de beste dashboards op de markt dat u in no time van talloze belangrijke feiten voorziet:

Aanbiedingsdetails

Gedetailleerde gegevens van de gevonden vermeldingen

Aanbiedingshoeveelheden

Identificeert verkopers met grote volumes

Verkoopprijzen

Als indicator voor mogelijke productvervalsingen (automatisch omrekenen van buitenlandse valuta naar Euro)

Artikelbeschrijving

Identificeert schendingen van het merkenrecht, o.a. Trademark- en Copyrightschendingen

Informatie voor verkopers

Maakt een uitgebreid beeld mogelijk van de aanbieders

Meertraps risico-analyse

Op basis van historische gegevens aangaande verkoper(s) en vernuftige KI (kunstmatige intelligentie)

Eigen en geautoriseerde aanbiedingen

Eenvoudige identificatie van eigen resp. geautoriseerde aanbiedingen in de gevonden vermeldingen op basis van whitelists