Skip to main content

Geïnternationaliseerde domeinnamen (IDN’s) zijn voor elke onderneming met wereldwijde ambities van essentieel belang. IDN’s, domeinnamen die niet-Latijnse scripts gebruiken, houden rekening met de taaldiversiteit van internetgebruikers over de hele wereld. Ook maken ze het voor ondernemingen gemakkelijker om zich met marketing en berichten op diverse markten te richten die niet-Latijnse scripts gebruiken.

Internet wordt steeds meer meertalig

Internetgebruikers over heel de wereld moeten in staat zijn informatie in hun eigen taal te bekijken. Omdat Chinees, Arabisch en Japans zich onder de toptalen bevinden die door gebruikers worden gesproken, zou het een vergissing zijn om aan te nemen dat iedereen op internet gebruikmaakt van Latijnse scripttekens wanneer ze een zoekopdracht uitvoeren.


Met een IDN kan een volledig webadres links en rechts van de punt, in de eigen taal van de gebruiker verschijnen. Deze hoeft dus niet te vertrouwen op, en mogelijk zelfs problemen te ondervinden met, onbekende tekens wanneer naar een site gezocht wordt. Als extraatje is de kans groter dat ze u zullen onthouden, omdat er niet veel voor nodig was om u te vinden. Natuurlijk steekt u er ook bovenuit omdat gebruikers zullen zien (en waarderen) dat u gevoelig bent voor hun unieke taalbehoeftes.

IDN’s geven internetgebruiker een stem

Nu het internet steeds meer meertalig wordt, werkt ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) actief aan de ontwikkeling en bevordering van IDN-gebruik. Sinds dat deze in het leven werden geroepen in 2009, zijn er meer dan 8 miljoen geregistreerd, wat 3 procent van ’s werelds domeinen betekent. De registratie is het hoogst in de regio Azië/Stille Oceaan. En scripts van geregistreerde IDN’s zijn sterk gecorreleerd aan de talen die in de verschillende landen en territoria worden gebruikt.


Bron

De universele acceptatie van IDN’s verloopt langzaam, omdat domeinservers uitsluitend het Engelse alfabet (A – Z), tekens (0 – 9), en een paar leestekens (streepjes, punten, etc.) ondersteunen. Maar dankzij de inspanningen van ICANN en de Universal Acceptance Steering Group, heeft het systeem voor domeinnamen zich ontwikkeld om gelijke tred te houden met het ontstaan van domeinnamen die niet-Latijnse scripts gebruiken.

Er werd een systeem met de naam Punycode bedacht om ook niet-Latijnse scripttekens te ondersteunen. Punycode zet niet-Latijns script en speciale tekens (zoals accenttekens) in code om die door DNS kan worden gelezen. españa.com omgezet door Punycode levert bijvoorbeeld het domein xn-espaa-rta.com op. DNS heeft geen enkele moeite om xn-espaa-rta.com te herkennen omdat het geen niet-Latijnse scripttekens bevat.

IDN’s breiden uw zaken over heel de wereld uit!

IDN’s zijn duidelijk de sleutel waarmee nieuwe markten kunnen worden ontgrendeld. Als u in lokale talen kunt communiceren, worden uw diensten toegankelijker, verbetert uw gebruikerservaring en wordt uw merk intuïtiever. Gebruikers kunnen namelijk de exacte woorden gebruiken die zij waarschijnlijk in een zoekmachine typen als ze op zoek gaan naar een onderneming als die van u.

En wij helpen daarbij. IDN-registratie is beschikbaar via EBRAND. Wij hebben een uitgebreide keuze aan geïnternationaliseerde domeinextensies in verschillende talen. Als u nog vragen hebt over hoe IDN’s werken of als u niet zeker weet of een IDN wel zin heeft voor uw onderneming, neem dan contact met ons op. We bespreken graag wat de beste opties voor u zijn!

 

Author Edwin Fontein

More posts by Edwin Fontein